13 augusti 2017

Dbt eller skola?

Allmänt

Just nu är det massa tankar och känslor som snurrar runt inom mig. Om en vecka börjar skolan. Det har inte gått EN dag sedan jag slutade skolan för två och en halv månad sedan utan att jag tänkt på hur jag ska göra nu i höst. Börja eller satsa på dbt:n och bo kvar hemma? Såå svårt beslut. Hjärtat vill börja skolan men hjärnan säger emot. Sist tappade jag vikt och förlorade min mens när jag började skolan. Klarade inte stressen i matsalen, massa intriger, dåliha energier i klassen mm. Samtidigt var det ett underbart år med massa skratt och värme och kärlek ❤ Känns som jag måste välja mellan att må bättre fysiskt eller psykiskt. På hemmaplan går maten bättre och vikten har gått upp nu under sommaren men jag har varit nere och känt mig fruktansvärt ensam. I skolan känner jag samhörighet, skrattar, är social och mår bättre psykiskt men då fungerar inte maten lika bra. Så vad väljer man? För min del blir det nog att bo kvar här och pendla till Vänersborg två dagar i veckan för att gå på dbt. Tror inte jag orkat dbt OCH skola men jag vet inte... Hatar att fatta sådana här beslut. Men tänker att jag vill må bra fullt ut nån gång så jag kan kasta mig ut i livet sen. Kanske kan ett år hemma med dbt, körsång och ev rehab av kroppen göra susen? Kanske orkar jag plugga el jobba om ett år?
Vill inte känna mig misslyckad som inte börjar skolan nu. Vill känna mig stark som tar ett beslut som på SIKT är bäst för mig. Kommer iaf sakna skolan enormt mycket! Men tänker åka dit och hälsa på :) Apropå att hälsa på så kommer en vän från livslinjen hit imorgon. Inte setts sedan i maj... Är fan nervös asså! Hoppas det blir en härlig dag :)
Ellinore

Svåra beslut..men hade det gällt mig hade jag helt klart satsat på DBT. Tror det kommer hjälpa dig mycket. Många kramar ❤

Svar: Ja men grejen är att man behöver en arena att öva sina färdigheter på. Skolan är en bta sådan arena. Hemma är jag bara ensam. Men tror inte jag orkar dbt o skola samtidigt :/ Kramar
Ida

Alexandra

Är i samma sits. Men får inte sjukersättning så jag måste snart jobba igen.

VARENDA gång jag har börjat jobba går jag ner mig. Har provat att hoppa rejält genom att åka till Norge flera gånger. Testat andra jobb..men varje gång blir det samma som för dig.
Jag är jävligt envis uppenbarligen eftersom jag hela tiden hoppat på nya jobb efter en periods vila. Men nu orkar jag inte mer..jag orkar inte falla en gång till fysiskt. Mina krafter år slut.

Risken med att inte gå i skolan är väl att du inte får nån social input. Vilket du ju behöver träna på..med stöd..och att klara det.
Såhär utifrån och rent teoretiskt så vore det kanske bäst att börja skolan och ha dbt som kan hjälpa dig att inte falla.

Men samtidigt förstår jag dina rädslor och känslor mer än väl.
Svårt beslut!


Svar: Usch va jobbigt :( Din kropp eller psyke kanske inte orkar att falla en gång till? Förstår att du måste va heeelt slut! Kan du överklaga beslutet? Söka igen? Sjukersättning asså.
Ja rent teoretiskt vore det bäst att gå skola o dbt men måste orka med också...
Ida

Minna

Jag tror det är utmärkt att kombinera! Då får du färdigheter från DBT att hantera de svåra situationerna som uppstår i skolan som tex matsalen! Om du har motivationen tror jag på dig☺️ Självklart kan det bli tufft och lite för jobbigt!

Svar: Kommer missa 2 av 4 dagar i skolan. Sen måste jag hyra ut min lägenhet o det tar tid. Vet inte hur jag ska orka med allt? :(
Ida

Anonym

Vad pluggar du för nåt?:)

Svar: Livslinjen heter det. Personlig utveckling, yoga, psykologi mm. För min egen utvecklings skull så är ingen yrkesutbildning.

Ida

Linda

va är det du läser?

Svar: Livslinjen heter det. Personlig utveckling, yoga, psykologi mm. För min egen utvecklings skull så är ingen yrkesutbildning.
Ida

Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Det är svårt det där att välja när det blir så. :/ Hoppas du kommer fram till rätt beslut i alla fall <3

Svar: Ja jag har väldigt svårt för att välja... Tänk om jag väljer fel?
Ida

My

Väntar själv på DBT och då måste jag antigen välja den och vara sjukskriven (delvis eller helt) från mitt jobb, eller välja att jobba heltid och strunta i DBT:n - som jag tror jag behöver. Jag har ett relativt nytt jobb och jag vill verkligen inte prata om mina psykiska problem där, men ska jag vara borta från jobbet måste jag ju det....svårt!

Förstår att det är jättesvårt att besluta om DBT eller skola. Speciellt när det verkar väga så jämt mellan alternativen.

Kram och hoppas du känner att du väljer rätt

/My

Svar: Vet du hur lång kön är? Var ska du gå i dbt? Du kan kanske prata med chefen o berätta att du ska börja i terapi. Att du behöver gå ner 25% i tid ett tag. Mer ingående behöver du inte säga egentligen.

Vet inte vad som känns rätt för mig. Hatar detta!
Ida

lilliskutt.blogg.se

Det är en svår sits du befinner dig i och jag förstår verkligen. Jag har stått där så otroligt många gånger och varje gång har jag varit tvungen att välja behandling före skolan. Förutom ett år då jag läste journalistutbildningen. Jag börjar psykologprogrammet om en vecka, mitt mående är inte på topp men samtidigt så har jag med mig erfarenheten att journalistiken gav mig så otroligt mycket, nya vänner, en mening med dagarna, något friskt att fokusera på och så otroligt mycket kunskap och nya insikter och jag älskade att plugga, det var mer som ett intresse än ett tvång. I år tänker jag ta steget att börja skolan för jag hoppas att det ska ge mig en kick och jag vill få in mer friska saker i mitt liv. Jag tänker att det snarare kommer hjälpa mig att må bättre än sänka mig för jag vill äta så jag orkar. Men det låter lite oroande att du ska börja skolan om du redan nu är skör och mår dåligt och är rädd för att tappa i vikt och få det svårare med maten. Är inte dbt något du velat gå länge? Att äntligen få ordentlig hjälp? Jag skulle välja det i så fall. Jag har valt Capio ett par gånger och dagvård och allt vad det varit, då behövdes det verkligen. Jag vet inte hur det kommer gå för mig nu men jag vill prova, jag har dessutom inget val egentligen för det finns ingen behandling som väntar på mig, jag måste komma igång med något för i januari går min aktivitetsersättning ut och psykologprogrammet börjar bara på hösten så då skulle jag behöva söka något jobb annars men det finns inte riktigt något jag känner för och det är ju plugga jag vill, så jag måste liksom komma igång nu. Men det låter som att din magkänsla är oro för skolan och då tycker jag du ska lyssna på det. Kram

Svar: Ingen tvingar mig att gå i dbt. Är nåt jag velat länge. Men önskar erbjudandet skulle kommit tidigare eller senare haha! Skolan ger mig mycket men är även tufft på många sätt. Känns fel att tacka nej till en plats i dbt:n nu när jag äntligen fått en plats. Samtidigt saknar jag den sociala biten o skolan. Så svårt!
Ida

Anonym

Jag röstar för dbt och bo hemma men kanske besöka skolan ibland om det känns bra och att lägga resterande energi på vänner/familj, kanske något nytt intresse mm. Om det inte är lätt att delta i skolan enstaka dagar i veckan eller prova och sluta om det inte funkar men antar att det kan bli jobbigt.

Svar: Jag hälsar gärna på i skolan om jag kan sova över där. Behöver hyra ut min lägenhet om jag ska flytta till skolan och det tar tid. Inte råd att börja skolan om jag inte hyr ut lägenheten. Så mycket jobb med allt. Har ingen ork :(
Ida

lilliskutt.blogg.se

Ja jag förstår att ingen tvingar dig till dbt utan att det är upp till dig, tyvärr kommer inte allt i livet riktigt när man skulle önskat det. Jag önskar också att jag hade fått rätt hjälp så otroligt mycket tidigare än jag fick, det är liksom inte rimligt att ett barn på 6 år ska må som jag gjorde då och har gjort större delen av mitt liv. Menar verkligen inte att förringa ditt beslut för det förstår jag är svårt eftersom båda förslagen innebär positiva och negativa saker. Jag förstår den sociala biten absolut, finns det ingen lite mindre kurs eller så du skulle kunna gå? Genom någon aktör eller skola eller ideel förening? När du gick Livslinjen förra gången vet jag att du ofta skrev om att du inte orkade, att du inte mådde bra och att du påverkades med maten och hur det var kring den på skolan. Vad tänker du är mest hjälpsamt i det långa loppet? Dbt eller Livslinjen? Livslinjen finns kvar nästa år om du väljer dbt´n nu tänker jag.

Svar: Inte säkert livslinjen finns kvar nästa år. Så detta kan va sista chansen. Det va mycket positivt förra året men mycket jobbigt också. Jag påverkades lätt av andra tyvärr.
Ida

My

Jag tror att kön i Värmland är runt 6-8 månader. Ingen aning hur det ser ut i resten av landet, men tycker att det är på tok för lång väntetid. Får pendla ned till Karlstad om jag får en plats, men det är det värt. Jag arbetar skift (sjuksköterska) så arbetet går ju egentligen att anpassa, ganska mycket, även om jag förstår att 100% jobb inte går ihop med behandling. Kanske snarare 50% jobb.

Så svårt att veta vad som är "rätt" väg att gå liksom!

Kram

Svar: Väldigt lång kötid. Här i stan va det flera års kö... Galet!! Därför jag får köra till Vänersborg som ligger 1 timma med bil enkel resa. Blir mycket åkande. Önskar dig lycka till! Har du ips? Borderline?
Ida

Tisa

Jag skulle nog ha valt dbt. Jag själv har gått dbt och det har hjälpt mig väldigt mycket! Du har väl väntat på en plats ganska länge? Fast om du hellre vill gå i skolan så är det absolut inte fel. Du ska göra det som känns bäst för dig!
kramar

Svar: Jo har velat testa dbt länge. Blir så att jag bor kvar här hemma och satsar på dbt :)
Ida

Tisa

:)

Svar: 😃
Ida

Tisa

:)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress