20 mars 2020

panikångest

Allmänt

Jag är så trött på att behöva må såhär dåligt. Min ångest är värre än någonsin och den kommer om kvällarna och nätterna. Dagarna klarar jag bra utan att behöva ta medicin. Men nätterna är hemska. Jag tror det hela började i höstas då jag började med Oxascand. De va himmelriket för mig. De lugnade mig och jag kunde sova gott. Men sen slutade min läkare och jag fick en ny som då tog bort oxascanden för mig. Det blev ångest utan dess like och vakna nätter där jag satt och skrek och slog mig själv. Jag fick panik. Detta har sedan förföljt mig. Jag är LIVRÄDD för att det ska bli så igen. Det har hänt då och då vilket underhållit min rädsla för att gå och lägga mig. Jag tar numera theralen, lergigan och melatonin för att kunna sova men de hjälper inte alltid. Nu har det varit två nätter då det inte hjälpt trots ökad dos och det gör mig panikslagen. Vad ska jag göra när inte ens mediciner hjälper? Jag har ingen att bo hos. Ingen som kan vara här och lugna mig eller finnas som tröst. Jag är helt ensam med detta. Har panik från det att jag vaknar till det att jag ska sova. Kan inte beskriva hur fruktansvärt det är att ligga med panikångest om nätterna när alla sover och det är mörkt och jag är ensam. 
 
Fick åka in till psykakuten för några veckor sedan. Mådde såå dåligt och inte fått sova på tre dygn. Man blir knäpp i huvudet av utebliven sömn. Åkte därifrån med mediciner. Önskar jag kunde få nån att prata med men nej. Har därför nu börjat söka privat samtalskontakt. Är svindyrt såklart... Får se om jag kommer intill nånstans och om det kan hjälpa. För detta är ohållbart. Jag orkar inte må så här längre. Vill bara ha hjälp. 
 
Vården är under all kritik och min psykolog har gjort anmälan till sin högsta chef om hur illa behandlad jag blivit. Orkar inte gå närmare på allt men det är verkligen kaos. Den enda vård som finns är att jag  går upp till vuxenpsyk och väger mig varannan månad. Det är ingen hjälp alls. Får inte ens fortsätta hos min psykolog på vårdcentralen för där säger man att jag tillhör vuxenpsykiatrin. 
 
Ett rörigt inlägg. Men ville förklara min frånvaro. 
Kram Ida
Mia

F.n att du ska behöva ha det såhär, att du inte kan få hjälp. Önskar att jag kunde göra mer, än att säga att jag känner igen mycket av det du skriver, och jag tänker på dig. Kram Mia ❤❤

Svar: Det är skit att någon ska behöva må så här och inte få nån hjälp!! Under all kritik! Ta hand om dig ❤ Kram
Ida

Anonym

Ett tips som kanske kunde hjälpa dig är att ringa eller maila en diakon nära dig. Jag gjorde det när jag inte fick den hjälp jag behövde, det bästa jag gjort. Var så tveksam innan, ”jag vill inte prata om gud eller Jesus...” men blev övertalad att i alla fall testa. Vi pratade inte ett ord om troende eller religion, om gud eller Jesus, hon var bara en varm
Medmänniska, så klok. Har tystnadsplikt, men kan hjälpa till med alla kontakter som man kan behöva. Man får vara uppgiven, ledsen, mörk och arg - allt! Och igen, du behöver i n t e vara troende!!

Svar: Hej!Jag har pratat med diakon förr. Kontaktade kyrkan för ett tag sedan då de har samtalsstöd där men det kostade tydligen vilket jag inte trodde. Va dyrt och dessutom flera månaders kö. Så synd.
Skönt du funnit stöd den vägen iaf ❤
Ida

Anonym

Har du provat propavan till natten? Icke beroendeframkallande och hjälper mig väldigt bra. Kram fina Ida, hoppas så att du snart får må lite lite bättre 💕

Svar: Nej jag har inte fått det utskrivet men ska ta upp det med läkaren nästa gång. Tack snälla 🌸
Ida

Anonym

Usch krya❤ men såg att du varit ute några gånger så skönt att du ändå kan rasta hund osv. Alltid nån ljusglimt ❤

Svar: Ja det är underbart de dagar jag kan va ute o göra småsaker 😊 Njuter då! Kram
Ida

Anonym

Har du provat www.pratamera.nu. Dem tar vanlig sjukvårdtaxan och högkostnadssydd gäller. Kanske ett alternativ att få stödd. Just nu är de säker svårt att få nåt hjälp. Alla är så upptagen med Coron. take care

Svar: Tack för tipset!
Ida

Nina

Förstår verkligen. Har lidit av insomni i över tio år. Haft ätstörningar i över 20 år (som jag nu är hyfsat fri från) och lever dessutom med kronisk värk i form av flera diskbråck/ischas samt artros. Detta kanske låter provocerande men för mig är det enda som hjälpt acceptans och fysisk rörelse. Det är när jag kämpat emot jag fått panikångestattacker, blivit utbränd och sjunkit djupt in i depressioner. Jag jobbar heltid har tre barn och tränar varje dag. Läkarna säger att jag inte borde kunna röra mig så "lätt" som jag kan med tanke på mina fysiska problem och att jag borde äta en mängd mediciner men jag struntar i det. Jag tar inte längre NÅGRA mediciner. Det maskerade bara symptomen och gjorde inget åt grundproblematiken samt gav massor biverkningar som i sin tur skapade mer ångest. Rörelse/träning är min enda medicin. När jag möte smärtan rakt upp och ned så vande jag mig långsamt vid den och idag kan jag hantera den (om jag tränar vill säga..). Jag lever med min smärta och att jag inte sovit en hel natt på över tio år (inte heller sovit mer i två timmar i sträck eller fått mer än fyra timmars sömn sammanlagt på en natt på samma tid) Jag accepterar både min sömnbrist och min smärta det och gör det bästa av situationen. Det är tufft, men känner att det är det enda rimliga valet. För jag har fortfarande ett val.

Jag har dock en familj, min man och mina barn (och de få vänner om finns kvar efter så många års sjukdom som lett till ytterst begränsad kontakt) som hjälper mig att ta mig igenom allt. De ger mig mening och ett fokus men också ett ständigt dåligt samvete för att jag inte räcker till.. Kanske allt blir mer hanterligt om du försöker hitta ett sammanhang. Vet att det låter svårt, att din första tanke är "Hur ska jag orka det" jag har ju detta och detta och detta som står i vägen. Men vad är egentligen alternativet? Att ge upp?

Jag hejar på dig!! Kram.

Svar: Så fint att du funnit ett sätt som fungerar för dig :) Och så fint att du har vänner och familj som stöttar. Det betyder allt! Jag hoppas få hjälp att hantera min ångest, går kbt på nätet nu, och på sikt bli av med mediciner. Tar vid behov men är varje kväll. Behöver min sömn för annars klarar jag inget. Blir ett vrak med mer ångest. Sömnen är såå viktig för oss alla.
Kram
Ida

Anonym

Ida, hur går det för dig?

Svar: Det är tufft...
Ida

Annie

Hej Ida! Vill bara säga att jag saknar dig här i cybervärlden. <3

Svar:
Ida

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress