Måndag. Nu är julen ute och vardagen åter på sin plats. Skönt på ett sätt men ändå sorgligt. Jag gillar att gå in i julbubblan, mysa, äta massa godsaker, sänka kraven, sitta inne, tända ljus osv. Tiden nu fram till typ april är såååå seg tycker jag.
 
Jag har varit och är väldigt stressad inombords. Känner även stress för att jag har saker/möten inbokade typ varje dag. Inte van vid det och det skapar enorm stress. En sak om dagen är MAX jag pallar med. Låter löjligt för någon som är frisk men för mig är det en utmaning att ha saker inplanerade varje dag. Det leder till att jag inte orkar svara på mejl, sms, chattkonversationer, snapchat osv. Bara stänger av.
 
Tänkt en hel del de senaste dagarna. På hur jag vill leva mitt liv. Vad jag mår bra av. En sak som stressar mig är allt det materiella. Det ger mig ångest. Vill verkligen rensa ut massa saker ur mina skåp. Porslin som jag aldrig använder tex. Även röja på min vind som är full av saker som aldrig används. Gillar inte tanken på att äga massa saker som jag inte behöver. Mår mycket bättre av att ha det minimalistiskt. Jag gillar att shoppa kläder och porslin men gör det aldrig just för att får ångest av det. För jag BEHÖVER det ju egentligen inte. Eller okej, kläder behöver jag faktiskt nya för va år sedan jag köpte något. Men köper helst på secondhand eller på rea isf. Att köpa nytt gör ont. Samma med möbler. Köper sällan nytt utan fyndar på blocket istället eller av någon bekant. Mår illa av att se vår konsumtionshets. Alla ska ha nytt nytt nytt och bo större och resa och för att inte tala om mat. Folk storhandlar för att sedan glömma eller inte hinna äta upp det de köper vilket leder till matsvinn. Vi slänger kopiösa mängder mat i västvärlden. Börja planera, använd resterna, frys in, gör matlådor mm. Jag blir så arg på mamma när hon slänger mat. En trist gammal morot behöver inte slängas! Supergod att koka, lägga i ugnen eller riva ned i brödet. En överbliven korvbit kan en slänga ned i en omelett, pyttipanna eller ha som pålägg på mackan. Ibland vill jag bli en minimalist. Är nog redan det egentligen för lever på sjukt lite pengar, köper bara det jag behöver, slänger aldrig mat, bakar eget bröd (ofta iaf), handlar på secondhand osv. Kanske skulle jag må bättre av att bo i ett litet enkelt hus på landet? Mitt lilla kanske inte bidrar till en bättre värld eller ett bättre klimat men för mig KÄNNS det bra och det är det som är huvudsaken. Trump kan vägra skriva på klimatavtal och folk kan fortsätta flyga över halva jorden med en axelryckning. En bekant sa till mig  att "jag bryr mig inte för jag lever ändå inte om 100 år". SÅ EGOISTISKT!! Blir rasande av sådana kommentarer!!! Tänk på nästa generation. Tänk på alla djur, all vacker natur. Ska vi människor förstöra denna vackra planet för att vi gillar att shoppa, vräka i oss kött och flyga x antal gånger per år? Jag vill bli bättre på att äta mer vegetariskt. Älskar vegetarisk mat och äter det ofta men vill bli ännu bättre. Vad gör DU för att bidra till ett bättre klimat? Eller tänker du inte på det alls? Bryr du dig inte kanske?
 
Skulle berätta om ett möte jag va på idag men gick igång på klimatet och tankar på att leva mer minimalistiskt istället ;-) Börjat lyssna på en podcast som heter " andra sätt" där en får möta folk som valt att leva på andra sätt än normen säger. De har valt att downshifta och leva mer minimalistiskt. Mycket intressant lyssning. Tips :-)
Mia

Jag jobbar ju,på Secon Hand,och handlar på Second Hand 😂😂. Praktiskt. Sen ja det där med att orka, jag har fått sätta upp en gräns för mig själv,att inte göra mer än 3 saker per dag, då med jobbet inräknat. Annars är jag nere för räkning direkt. Har aldrig, accepterat mina behov innan, men nu när jag lärt mig det,så blir människor runtom arga, eller besvikna för att jag inte orkar mer.
Spontanfika, eller att någon ringer och säger, jag ska till Gbg nu, ska du med 😳. Får panik och måste planera, men det är jobbigt med människor som inte tror på en, utan att det beror på lathet 😔. Kram Mia

Svar: Tre saker per dag är mycket ju! Jag orkar aldrig va spontan utan måste planera så jag kan förbereda mig.
Blir folk arga så är de inga att ha i ditt liv! Stor kram
Ida

Camilla

Jag har börjat handla mer på second hand, fina saker till billiga priser. När jag rensat garderoben så skänker jag sakerna till röda korset. Slänger aldrig mat och källsorterar. Tänkt om alla kunde tänka mer på miljön och klimatet, tror att samhället kunde bli så mycket bättre då.
Kraam 😘

Svar: Superbra :) Ja jag önskar fler brydde sig om miljön och verkligen agerade!Kram
Ida

M.

Tack för tipset på podcast! Den får jag kolla upp.

Vad jag gör för klimatet: Är vegan. Reser med tåg när jag ska resa långt. Åker kollektivt eller går när jag ska röra mig inom stan. Reser ytterst sällan utomlands (snittet ligger på vart 15 år...). Har inga barn och vill inte ha heller. Har inga husdjur. Köper kläder på secondhand och ser då till att de används så att de inte bara blir liggande i en låda oanvända. Källsorterar. Komposterar. Slänger inte mat. Undviker att köpa plastsaker. Har alltid med mig en tygkasse alt. ryggsäck när jag ska handla. Försöker undvika att handla onödiga saker. Försöker göra mina egna möbler (har t.ex. en säng gjord av lastpallar). Lånar böcker alt. köper på exv. Myrorna. Tvättar när maskinen kan köras full. Diskar när diskmaskinen är full. Så ja, jag bryr mig om klimatet.

Svar: Ja lyssna på den :)Du gör ju massa bra saker för miljön! Toppen!
Ida

Chanelle

Jag tror att det du gör gör skillnad, för tänk om alla enskilda personer som gör det de kan, inte hade gjort det? Då hade det ju vart ännu värre. Jag gör inte mycket för miljön, men jag gör lite. Jag har dragit ner på röttköty väldigt mycket, jag har flugit 4 gånger i mitt liv (alltså två resor, dit och hem), jag slänger inte skräp i naturen, jag kör inte bil, sorterar (kan dock bli bättre på det) och jag ska införskaffa tygpåsar att ta med till affären. Det är väl typ det jag gör. Önskar att alla gjorde iallafall små förändringar men vissa tycker tydligen att det är på tok för jobbigt och det gör mig också ledsen.. svamlig kommentar men du väcker många tankar! Kram❤️

Svar: Ja det är sant! Superbra att du gör det du kan för miljön:) Alla bäckar små...
Ida

Matilda Berlin

Men ta ett par dagar att rensa väl?? Kan ju vara jätteskönt att både få sortera ur och få lite ordning och reda, ha ett projekt att ta tag i, och tar du sen med allt till en loppis kan du dessutom få lite för det. Det vet i alla falla jag att jag ska göra i slutet utav månaden =) Kram <3

Svar: Jo om orken fanns skulle jag göra det. Finns ingen loppis här tyvärr men vore toppen om det gjorde det:)
Ida

Therese

Jag känner likadant! Har använt mig av capsule wardrobe i ett år nu för att minska min klädkonsumtion och faktiskt använda det jag behöver. Hemma är jag ganska duktig på att inte köpa saker i onödan, förutom mat. Jag är pinsamt dålig på att ta hand om rester.

Svar: Va bra :) Du kan alltid äta rester som en förrätt till den "vanliga" maten:)
Ida

Amanda

Tycker också det är lite sorgligt att rensa bort julen, älskar att vara i den där mysiga julbubblan! Sen känns januari-mars så grått och tråkigt, så det gör det ännu värre :(

Svar: Ja visst är det:( Vi får se fram emot våren nu 🌸
Ida

Linda

Jag har handlat på secondhand några ggr. Ibland gör man bra fynd. Älskar o lyssna på olika podcasts.
Jag har oxå vart på mhe kliniken i olika omgångar, tror sist va 2011 el 2012. Vart på mando I Huddinge på heldygnsvård I 7 månader. Har skickat egrnremiss men de sa nej. Vården Psyk där jag bor min läkare jag haft i 10 år sa att de gjort allt de kan för mig o har inget mer att erbjuda el hjälpa mig med mer. Så de sa gå till vårdcentralen istället, även då de vet hur jag mår. Vårdcentral skickade tillbaka remiss fr Psyk o sa vi kan inte hjälpa dig. Så ingen vill el kan mer. Bara för jag vart sjuk så länge säger de att jag har kronisk anorexi o inte kan få hjälp av någon professionell mer. Det gör så ont att ingen vill hjälpa mig. Jag är så ensam i detta. Ingen familj el vänner känns hopplöst ibland, men vill bevisa för alla i vården att jag kan bli frisk o fri. Jag har ingen samtalskontakt ens. Helt sjukt... När jag läser din blogg hjälper det mig ibland, då du har det oxå det jätte tufft men kämpar på ändå. Du har ju oxå vart sjuk länge. Jag vill så gärna ha ett bra liv utan anorexi som en stämpel på mig. Men så svårt utan någon hjälp alls. Förlåt om jag gnäller om mig själv. Kram på dig.

Svar: Bevisa för dig själv att du kan ❤ Inte för nån annans skull! Det är sjukt tufft men det går att må bättre även om en kanske inte blir helt frisk! Kram
Ida

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress