Jag börjar undra om det är något på gång i min kropp? Om den typ arbetar hårt för att reparera sig och producera hormoner mm? Jag är så trött att hade jag haft ett arbete eller skola skulle jag va tvungen att sjukskriva mig. Sen är jag sugen på sötsaker hela tiden. Ätit godis och fikat en hel del men det "släcker" inte mitt sug. Även om magen är mätt så finns suget efter mer där hela tiden vilket är sjukt jobbigt. Så rädd att börja hetsäta igen. Vill inte ramla tillbaka i bulimin. Men vill samtidigt inte förbjuda mig att äta mer än "normalt". Så svårt med denna balansen. Ligger i sängen och orkar inte göra ett skit. Bara äter och chillar. Önskar jag kunde göra det utan dåligt samvete men det kan jag inte. Än.
Anonym

Googla;)
Annars brukar det ju vara något som saknas när man har sug. Oftast kolhydrater.
Tänk på om du får i dig tillräckligt med sådant:)

Minns när jag fick för mig o dra ner på den delen i min kost. Kroppen gick bananas och jag hetsade tillslut på den torkade frukten i müsli-paketet.
Kroppen fick panik o trodde det var svält pågång igen. Fy sjutton.

Svar: Ja så kan det ofta vara men jag äter kolhydrater. Sist hade jag ingen brist jag kollade. Får väl exprimentera mig fram...
Ida

Isa Bylund

Feel you! Undrar om vi är sockerberoende kanske? Kan vara mätt men tänker ändå alltid "jo men en liten chokladbit hade varit gott ju". Har hört något om att det kan vara tecken på brist av något, att kroppen då fortfarande vill äta fastän den fysiskt är full eller vad man ska säga. Kanske inte sockerbrist då men typ kolhydrater kanske. ) Ät och njut tänker jag, varför ändra ett beteende som inte gör en skada? hehe sjukt osunt tänk kanske men äh, man har väl större issues än det?

Svar: Gjorde faktiskt ett test idag ang känslighet för socker och svarade ja på nästan alla 10 frågor 😲 Svarade man ja på mer än 3 så hade man problem med socker. Jag tänker ofta på godsaker och hur gott det vore att sätta tänderna i fet, söt bulle 😂 Hade inga brister senast jag kollade och kolhydrater äter jag. Har inget sunt förhållande till mat och äter inte sunt alls men orkar fan inte bry mig. Så less på att äta nyttigt hela tiden.
Ida

Johanna Utterberg

Låter som du har brist på något, kanske kan vara bra att kolla upp eller testa dig fram med vad du äter:)

Svar: Ja men proverna va bra sist men funderar på järn. Kanske borde testa äta det i tablettform.
Ida

Camilla

Låter som att du har en brist eller att du äter för lite. Du kanske lurar dig själv och äter små portioner? För lite kolhydrater?
Kram

Svar: Alla prover va bra sist. Funderar på järn dock. Kolhydrater äter jag massor 😂
Ida

Bella

Det är INTE konstigt, inte alls! Om din kropp utsatts för svält så finns det massor att reparera inne i kroppen, vilket är en himla energikrävande process. Eftersom kroppen vill tillgodose detta behov så skriker den efter snabbaste möjliga energi, vilket är kolhydrater. Kolhydrater är det näringsämne som snabbast möjligast kan omvandlas till energi och lagras som glykogen i kroppen (observera att inget utav detta har något att göra med viktuppgång eller liknande, glykogen är enbart en energireserv och energin används till att, tja, fungera). Ser man vidare inom detta spektra så är just snabba kolhydrater det som kroppen allra snabbast kan tillgodose sig, och vad som snabbast höjer blodsockret. Dock sjunker blodsockerkurvan också snabbt och då drar suget igång igen. Det handlar inte om hetsätning, det handlar om att kroppen säger till om vad den behöver.

Men jag förstår din oro! Det är en svår balansgång att faktiskt reda ut vad som är vad. Jag skulle säga såhär - om du är extra hungrig och sugen, då är det kroppen som säger till om vad den behöver. Den har mycket att reparera och till det behövs mycket mat, så det är inga konstigheter!
Om du känner att du fullkomligt tappar kontrollen över ätandet, inte på något sätt kan reglera det och sätter i dig absurt stora mängder, då däremot kan du börja fundera på om det är en hetsätning det gäller. Kom dock ihåg att det är skillnad på att äta mycket och på att hetsäta, det är två helt olika saker.

Jag hoppas att du förstår min förklaring, annars är det bara att fråga! Kram.

Svar: Tack! Jag förstår vad du menar. Så läskigt att aldrig vara nöjd hur mycket jag än äter. Så rädd att alltid ha sug. Äter mer och mer och vikten ökar. Vet inte hur jag ska handskas med det? Överäter ibland men inte hetsätit på länge. Kram
Ida

Bella

Och vidare så kan man inte bli sockerberoende, just saying ;) Visst kan man tycka att något är så gott att man vill äta det ofta, men socker är inte vanebildande och ger därför ingen förändring i hjärnan dvs ett beroende.

Asylmamma

Usch❤️ Kan du inte få hjälp av en dietist? De är ju vana att rekommendera hur mycket och av vad man ska äta för att orka och mp bra. Det är ju så lätt att tappa vad som är en rimlig mängd att äta eller inte... kram till dig ❤️

Svar: Har massa gamla matscheman från dietister och behandlingar så jag vet vad man borde äta. Inte där skon klämmer. Jag blir aldrig nöjd och vill inte följa ett schema då det skapar ångest när jag äter mer än de rekommenderar. Kram
Ida

johanna

Jag känner igen mig väl i det du skriver angående sug. Äter mycket energimässigt (men har fortfarande svårt för kolhydrater och det blir därför en aning i underkant av det näringsämnet), men kan trots fysisk mättnad känna ett stort sug efter mer, både mat och choklad. Jag tror att det är som Bella skriver, att kroppen talar om att den har ett behov större än vi tror. Mycket sker inuti som inte syns utanpå eller som jag kanske räknar med. Sedan tror jag att vi båda måste ta hänsyn till att vi levt med en ätstörning under väldigt lång tid, vilket har gjort att kroppen tagit mycket stryk och därför kräver längre tid på sig att återhämta sig och stabilisera sig. Både vad gäller det fysiska men även när det gäller att hitta balans i hunger/mättnad, aktivitet/vila etc.

Svar: Äter man för lite kolhydrater så kommer kroppen vilja ta igen det underskottet och signalerar det i form av sug för sötsaker. Jag äter kolhydrater, ganska mycket men vill bara ha mer och mer vilket skrämmer mig... Men får väl ge kroppen tid. Kram
Ida

Anonym

Bella, vad menar du med att man inte kan bli sockerberoende? Socker kan ge samma "kickar" som alkohol och cigaretter dvs belöning i den delen av vår hjärna.. Tänk om och gör rätt. Du har helt fel med ditt påstående. Vi är alla olika och för vissa får man en sorts trigger av socker att man fortsätter äta socker, för att belöningssystemet i hjärnan "mår bra" av det. För stunden blir tillfredsställt. Hoppas du inte sprider din okunskap vidare.

Anonym

Bella, vad menar du med att man inte kan bli sockerberoende? Socker kan ge samma "kickar" som alkohol och cigaretter dvs belöning i den delen av vår hjärna.. Tänk om och gör rätt. Du har helt fel med ditt påstående. Vi är alla olika och för vissa får man en sorts trigger av socker att man fortsätter äta socker, för att belöningssystemet i hjärnan "mår bra" av det. För stunden blir tillfredsställt. Hoppas du inte sprider din okunskap vidare.

Kattis

Låter jobbigt men är säkert inget konstigt när din kropp håller på att återhämta sig. Hoppas det lugnar ner sig snart dock så du slipper vara konstant sugen!<3

Svar: Ja det är tufft att aldrig känna mig riktigt nöjd. Men hoppas det är en övergångsperiod. Kram
Ida

Mia

Tycker tyvärr att jag bara blir tröttare och segare av att äta socker, pigg först men sedan seg.

Svar: Ja så kan det vara men vill inte utesluta socker pga 18 år av ätstörningar.
Ida

Bella

Vad jag menar Anonym? Mat är kopplat till hjärnans belöningssystem, det har du helt rätt i, och god mat leder vidare till frisättning utav sk glädjehormoner. Detta är kicken du talar om.
Men det är skillnad på kick och beroende. Vid ett BEROENDE kan man bevisligen se förändringar i hjärnan. Visst är belöningssystemet inkopplat i.o.m att det där frigörs sk glädjehormoner, men själva beroendet sitter i förändringarna i hjärnan. Socker drabbar inte pannloben, det gör narkotika. Vilket jag är mycket väl medveten om eftersom jag ätit såväl socker som bensodiazepiner (narkotikaklassade mediciner). Du kan sluta cold turkey med socker, det fungerar inte riktigt så med tunga mediciner.

Så nej, du kan inte bli beroende av so Cher eftersom ämnet inte är vanebildande. Hoppas du inte sprider din okunskap vidare Anonym.

Bella

Socker skulle det givetvis stå där i slutet.

Lorissa Lovebomb

Åh jag förstår din oro angående balansen, men att förbjuda sig för saker måste vara väldigt farligt... jag tror att du gjort rätt som tillåtit kroppen det den vill ha. Jag har inte själv haft en ätstörning, men rent generellt tror jag att det är bättre och sundare att tillåta än förbjuda. Tack för dina härliga kommentarer hos mig <3 Hoppas att tröttheten går över, den kan ju mycket riktigt vara hormonell och då kan den ju svänga lika snabbt åt andra hållet <3

Svar: Tror inte på förbud. Det leder ofta bara till hetsätning. Bättre att tillåta sig det man vill ha och verkligen njuta då. Men läskigt när jag aldrig blir nöjd liksom. Vill bara ha mer... Hoppas min trötthet beror på hormoner o att det går över snart.
Ta hand om dig 💜
Ida

Sandra

Så jobbigt :/ Men håller med ovanstående, förbjud inte kroppen! Jag själv äter också väldigt mycket godis så kan känna igen mig!
Kram

Svar: Ja det är jobbigt att aldrig va nöjd. Jag förbjuder mig inget för det leder bara till hetsätning i mitt fall. Bättre att tillfredsställa sitt sug anser jag. Kram
Ida

elin

Mums så gott med godis!<3

Svar: Ja det är gitt5😄
Ida

ninna

motivation talk: att bli frisk är mycket skrämmande; vem är jag utan sjukdomen, hur ser framtiden ut, blir jag tjock, börjar jag hetsäta osv. du behöver finna mod att våga göra saker annorlunda på ett nytt och främmande sätt. med en starkare självkänsa blir det lättare att leva ett fullvärdigt liv men dina villkor. viktigt att lära känna igen och värdesätta dina behov, ta ansvar för dina egna val. börja se dig själv som värdefull och vara god mot dig själv, tillåta njutning i alla former. positiva inställningen gror ur små framgångar. du är mer än sjukdomen. du förtjänar att bli frisk och ja äta karameller också. det gör dig inte dålig. din kropp behöver energi just nu oberoende vad det är.

Svar: Tack fina du! Bra pepptalk 😃 Jag försöker gör saker annorlunda. Utmanar mig. Men är sååå mycket jag behöver bryta som jag (äs) byggt upp under alla 18 år som sjuk. Allt har inte med mat att göra. Mycket handlar om min självkänsla. Jobbar på den.
Nej jag är inte dålig som.äter godis även om äs anser det...
Stor kram
Ida

Elin

Åh vad jag känner igen de här tankarna. Jag har googlat massor under ångest angående hur mycket godis man egentligen kan äta och vara sugen på! Jag äter enligt matschema och ändå varje kväll är jag sjukt sugen på choklad och äter en hel del. Sen ångest när jag vaknar på morgonen och lovar mig själv att inte äta choklad på kvällen igen men sen gör jah det ändå...

Svar: Vad är du rädd för? Varför kan du inte tillåta dig att äta choklad varje kväll? Hur går tankarna? Jag äter nåt sött varje dag och det är inget farligt. Orkar inte ha ångest över det. Förbud fungerar inte för mig. Men jobbigt med sug. Äter du ordentliga måltider? Bra med kolhydrater? Undviker inget? Sug kan va kroppens sätt att säga att den behöver mer energi. Vi får kanske acceptera det ett tag. Som en del i friskhetsresan? Inte slå på oss själva för att vi äter det vi är sugna på.
Ida

Anonym

Lyssna på pt-fias senaste podd! Den handlar tydligen om mättnad och hunger och balans.
Ska lyssna på den nu.

Svar: Redan lyssnat på den 😃
Ida

Liene Svärd

Du kanske är känslig för socker? har du ätit det på senaste? ibland kan det kicka igång för mig om jag äter lite för mycket kolhydrater, men sen om jag tränar går det bort direkt och blir ingen hetsätning, tränar ju inte för att falla i fel veva utan för att behålla stabil aptit och äta bra mat för kroppen :) var inte rädd.

Svar: Jag är känslig för socker absolut! Blir ofta yr, illamående av för mycket sött. Vill ha mer och mer. Vill samtidigt inte förbjuda mig något. Svårt det där tycker jag. Äta men inte för mycket. Träna gör jag inte pga att jag lätt fastnar i tvång o kompensationstänk. Vill inte trigga min ätstörning. Men en dag kanske jag klarar att träna bara för att jag mår bra av det.
Ida

Jenny

Jag tror absolut inte på förbud när man har äs. För mig slutar der alltid med att äs blir ännu värre när man väl äter det sen... ät allt du är sugen på även fast det är svårt. Jag är just nu så sjukt rädd att inte bli frisk eller få rätt hjälp, är så j*vla trött på skiten men samtidigt rädd att gå emot tvången 😪Kramar

Svar: Nej förbud har jag haft i sjukt många år och det fungerar INTE!!! Jag äter kanske inte så sunt jämt men orkar inte bry mig längre. Finns värre saker än godis tänker jag ;) Vad har du för hjälp nu? Vad vill du ha för hjälp? Förstår dig, jag är oxå rädd att aldrig bli frisk! Men bra att du är trött på skiten! Använd din ilska mot sjukdomen för att ta dig framåt. Stor kram
Ida

Love

Om du tittar tillbaka på fin blogg så verkar du ha haft detta suget väldigt länge (år).
Vad sa dietisten om korallen om vad du åt?

Kram

Svar: Fick bara träffa honom en enda gång och då pratade vi om annat än mitt sug. Men efter 18 år av ätstörningar så är det inte konstigt att kroppen reagerar så här med sug antar jag. Kram
Ida

Anonym

Om det nu är ett problem i din vardag och hindrar dig i ditt tillfrisknande, tänker jag att du kanske kan skippa socker ett tag? Har äs och är expert (tyvärr) på att utesluta det samt annat. Försök att få i dig alla dagens mål och "mått". Kanske din kropp kan signalera så småningom att du inte behöver de där tomma kalorierna. Du mår ju uppenbarligen ännu sämre av dem? Kanske du dras längre ned i din sjukdom av att äta allt detta socker?

Anonym

Om det nu är ett problem i din vardag och hindrar dig i ditt tillfrisknande, tänker jag att du kanske kan skippa socker ett tag? Har äs och är expert (tyvärr) på att utesluta det samt annat. Försök att få i dig alla dagens mål och "mått". Kanske din kropp kan signalera så småningom att du inte behöver de där tomma kalorierna. Du mår ju uppenbarligen ännu sämre av dem? Kanske du dras längre ned i din sjukdom av att äta allt detta socker?

Svar: Vill inte förbjuda mig något. Levt med förbud sååå många år och det leder bara till hetsätning hos mig.
Ida

Bella

Men alltså nej nej nej, inte förbjuda något! Det leder nästan garanterat till dåliga tankar och vanor.
Vad som dock är viktigt är att man inte ERSÄTTER riktig mat med socker, för då kommer kroppen att reagera. Se till att få i dig ordentligt med näring och fika utöver det. Sen så ska man givetvis inte överkonsumera socker, för det är inte bra det heller, men inget är bra i för stor mängd. Balans, helt "enkelt".

Svar: Nej jag förbjuder mig inget längre! Det får va nog med sånt trams ;)
Ida

Jenny

Jag går och har en behandlare på en bra öppenvård som är jättebra för mina andra problem (ptsd) men just äs som blivit lite starkare igen så förstår h*n ingenting och kan säga klumpiga saker som triggar. Skulle få hjälp från äs enheten som jag vart på tidigare men inget har hänt och jag börjar tvivla själv på om jag vågar ta hjälp nu. Jag är så rädd och ledsen just nu och har mycket tvång. Får inte längre "kickar" av äs. Har vart sjuk ca 7 år men haft bättre perioder också och varit underviktig, normalviktig och överviktig men nu strax över normal BMI. Vet inte vad jag ska göra.. kramar och tack för du frågade!

Svar: Varför vågar du inte ta hjälp från äs-vården? Är det inte värre att vara kvar i sjukdomen o låta ännu fler år rinna bort? Kram
Ida

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress