24 augusti 2017

Kost nu och då

Allmänt

Hej! 
Tänker ibland på hur stor skillnad det är på kosten idag och på kosten som många hade på 80/90-talet. Jag växte upp då och levde verkligen på hönökaka och oboý.
 
Till mellanmål blev det ofta nyponsoppa med glass och mandelbiskvier i.
 
Lyxmiddagen på fredagar tillsammans med "fångarna på fortet" va varma mackor med skinka och den klassiska ananasringen (som jag alltid tog bort).
 
När det skulle vara extra festligt bjöds det på dinétårta, sån där glasstårta med marsipan, krokant och nån konstig/äcklig frukt på. Inte direkt nån ben & jerrys 😂
 
Haha, känner mig så gammal när jag tänker på detta. Allt har förändrats så fort. Om man matar sina barn med nyponsoppa och vitt bröd och oboý idag så ses man inte som en bra mamma. Det anses vara så onyttig mat. Men jag levde på det. Åt det jämt. Mådde bra, va inte överviktig eller hade brister. Idag ses vitt bröd och söta drycker som ett gift. En drog. Så överdrivet tycker jag! Håller ni med? Idag ska det va smoothiebowls, chiapudding och proteinbars. Jag älskar hönökaka och oboy och kommer alltid att göra 😄 
 
Jzon

Jag är på samma sida av staketet som du, men hemma hos oss var det rostat bröd med marmelad och ost. Självklart doppades dessa i O'boyglaset. I perioder var det även Frostie's (sockrade flingor) i mellanmjölk.
Är fortfarande helt torsk på frukostmat och jag doppar gärna mackorna fortfarande :).

Skillnaden då vs idag var väl att vår generation inte hade samma tillgång till godis och chips som barnen idag verkar ha. Att äta på McDonalds var nånting som vi gjorde ytterst sällan, vilket folk gör stup i kvarten now a Days. Och där har du nyckeln (Samma nyckel som Göran på MHE förespråkar): MAN BLIR INTE TJOCK AV VANLIG MAT.

Svar: Åh rostat bröd med marmelad o ost är så gott ju! Åt ofta det! McDonalds va vi aldrig på. Åt bara hemlagad husmanskost.
Göran har så rätt 😃
Ida

Anonym

Tror faktislt att om man ser på samhället i stort så äts det typ samma som då. Tror du inte det?
Det är bara influencers och folk på nätet som ska framhäva sig så himla "bra" och hälsosamma. Men det är ju inte ens mer hälsosamt att äta grönsaker OCH du dör inte av socker!
Alla borde läsa yvonne lins blogg. Klokt!

Svar: Jag tror inte att barn idag äter samma som jag åt som barn faktiskt. Mycket pga föräldrarna som ofta är LIVRÄDDA för socker och kolhydrater själva och tar ut det på sina barn.
Ida

Bella

Men hallåå, oboy och ostmackor är en tidlös trend! Äter det varje dag och då är det knappt att jag hann födas på 90-talet ;)
Idag skulle jag säga att trenderna helt enkelt har blivit med medvetna, alltså grönare, miljövänligare och hälsosammare. Vilket i sig är bra, egentligen, men att folk inte besitter kunskap nog att förstå att detta bara ska vara en del utav kosten. Grönsaker är jättebra, men inte om jag ersätter annan bra med den! Vi behöver av allt.

Kolhydratshetsen bojkottar jag dock rakt av. Kolhydrater = en sockerart = glukos, alltså en utav delarna i cellandningen som behövs för att vi ska leva. Kroppen kan utvinna glukos ur andra näringsämnen om den måste, MEN då går man miste om energireserven glykogen. Tar energin slut, ja då är den slut. Glykogen är liksom "lättillgängligt" för kroppen så att säga.
Att påstå att kolhydrater är giftigt är alltså rent ut sagt absurt idiotiskt.

Svar: Exakt! Oboý o ostmackor är en favorit hos mig fortfarande. Och bara för att man äter det så betyder det inte att man inte kan äta grönsaker, frukt och annat näringsrikt OCKSÅ! Balans är a och o :) Kolhydrater älskar jag haha! Mackor är mums!
Ida

Madde

Vi är ungefär lika gamla och jag håller med dig om skillnaden mellan kosten. Hönökaka och oboy var en stark favorit:) Är faktisk glad över att jag växte upp kring 90-talet för då hade man (enligt mig) ett sundare förhållande till mat och det var inget konstigt att man åt lite av allt. Idag är det en så stor hälsohets och folk verkar må sämre överlag.

Svar: Håller verkligen med dig! Så glad att det inte fanns instagram och bloggar och Facebook då. Man åt det man ville och jag hade noll koll på kalorier, kolhydrater mm. Sån lättnad!
Ida

Johanna

Åh, nostalgi! Älskade 80-tal :D

Svar: Ja älskade 80 tal 😍
Ida

Ida

Ja, det är en otrolig skillnad! :)

Svar: Verkligen!
Ida

Anonym

Helt sjukt egentligen. Standarden var liksom skogaholmslimpa med ost och oboy. Eller vet och fasa den sockriga lingongrova. Och cornflakes i mängder med rödmjölk. Och sockrig müsli. Och givetvis de klassiska varma mackorna. Om jag mådde dåligt, var överviktig eller ansågs onyttig? Inte alls. Så åt vi alla.

Svar: Ja det va så skönt att slippa all hälsohets då! Bara äta och njuta 😃
Ida

Sara

ALLTSÅ HÖNÖKAKOR OCH OBOY ÄR LIVET <3 Och mandelbiskvier vad sugen jag blev nu!! Det va fan bättre förr innan kvargen kom 😂

Svar: Haha jaa kvargen kan slänga sig i väggen 😂
Ida

Matilda Berlin

Hahaha! Åh vilket roligt att läsa! <3

Svar: Tack 😃
Ida

Linda

Gud så gott med Oboy, det var typ 1100 år sedan :p

Svar: Då är det dags att ta dig en slurk 😃
Ida

Hanna Karlsson

Nyponsoppa, grädde och mandelbiskvier är verkligen så mycket barndom. Höjdpunkten tyckte jag då. :-)

Svar: Ja verkligen nostalgi 😊
Ida

Natalie

Man ska kunna äta EXAKT vad man vill utan att någon ska kunna klaga på den. Självklart är att vara för smal eller "för stor" är dåligt för vilken människa som helst p.g.a olika sjukdomar som kan uppkomma men tills dess ska man kunna unna sig. Jag dricker och har druckit oboy sedan jag var liten. Inga problem med mig! :D

Svar: Jag önskar man kunde äta vad som helst UTAN att få pikar el kommentarer om att det är för mycket socker i tex Låt mig äta vad jag vill liksom!
Ida

Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Håller med dig! Sånt åt vi jämt när jag var barn känns det som haha :)

Svar: Ja jag med 😃 inte mådde jag dåligt av det!
Ida

Anonym

Skillnaden är att barn idag är mkt mera stillasittande än vad barn var på 90 talet. Hade barn rört på sig lika mkt idag så hade de oxå kunnat äta oboy o marmelad mackor, men det finns ju en anledning till vrf barnfetman har ökat så mkt.
Handlar ju om att man stoppat i sig lika mkt som man gör av med, inte svårare än så :)

Svar: Ja då va man ute och lekte mycket mer. Sen finns det större tillgång till godis, läsk mm idag än då
Ida

Netti Starby

Det är väldigt annorlunda nu än vad det var förr men på den tiden fanns det inga sociala medier som visade upp allt nyttigt. Oboy har jag alltid hemma :-D Kramis

Svar: Ja stor skillnad. Föredrar 80 talet 😉
Ida

Jen

Alltså klart man ska kunna konsumera det men att det inte är hälsosamt för våra kroppar varken fysiskt eller fysiskt på daglig basis finns det ju vetenskaplig forskning på :) men däremot ska man ju helt klart äta det ibland om man gillar det precis som med allt :)

Amanda

Så gott allt såg ut <3

Svar: Ja det är ju sååå gott!!
Ida

Anonym

Jen är nog en ätstörd tyvärr. Men du får gärna visa var forskningen finns på det!
Aldrig sett forskning på att ett glas oboy varje dag är farligt😂

Svar: Nej oboy är inte farligt. Mådde toppen när jag åt vad jag ville och piss när jag började med förbud
Ida

Anonym

Dessutom ökar inte barnfetman längre i Sverige idag!
Man kan äta oboy och ostmackor även om man sitter still 24/7.... sålänge du håller dig till ditt kaloriintag kan du äta va sjutton du vill!

Svar: Ja va fan, orkar inte bry mig längre. Ät vad du vill liksom 😃
Ida

Jen

Tänker inte på vikten alls ur denna synpunkt haha :) utan hur kroppen påverkas av näringen. Lite socker här och där har ju ingen dött av utan ville mer förespråka att allt är väl bra i lagom mängd. Och att äta kalorisnålt är inte detsamma som att äta näringsrikt. Tror inte på att utesluta något men kanske inte leva på socker vitt bröd och pasta i alla måltider om man vill känna sig pigg och mer stabil i humöret. Så nej detta handlade inte för mig något om hur vikten påverkas utan hur kroppens insida och hjärna påverkas. Har ni sett sockerfilmen? Annars ett tips:) återigen vill jag förtydliga att jag som sagt inte tror på att utesluta något! Inte heller socker. Fokusera mer på hur man mår och gör det bästa av ditt liv och dig själv än vad du väger eller ville form du har.

Svar: Nej usch såna där filmer undviker jag. Vet att det inte är bra att äta för mycket socker. Men just nu tänker jag tillåta mig att äta vad jag vill i den mängden jag vill. Efter 18 år av restrektivitet och förbud är det fan min tur att njuta!
Ida

Anonym

Fast barnfetman var det nån annan som skrev om. Inte du:) Inte sett sockerfilmen och kommer troligen inte göra heller. Läser hellre artiklar och forskningsstudier:)

Är den baserad på forskning? Är den från Amerika? Säkert extrem. Vilket allt sådant oftast är. .
De har ju ofta en hypotes som de vill testa och ser bara att från en vinkel. De är sällan opartiska.

Jen

Ja det har du en poäng i :) som sagt jag tror på att äta allt och i rimliga mängder :)

Jen

Tänkte mer på överdriven konsumtion t ex kan leda till inflammation vilket orsakar de flesta av våra sjukdomar vi drabbas av :)

Anonym

Men tror du på det?
Asså..har man en inflammation i kroppen tyder det ju på en skada eller något okänt ämne i kroppen. Och man får inte skador av ett livsmedel. Så tänker man logiskt låter det väldigt underligt.

Jag tänker mer att det skulle kunna uppstå av sötningsmedel eller aspartam som inte är ett livsmedel egentligen. Men samtidigt så säger ju forskningen att det inte heller stämmer så..får lita på det även om känslan säger annat:)

Jen

Äsch vi lägger ner denna dialog känner att du missuppfattar mig :) ha en fin kväll! :)

Jen

Såklart Ida! Med din bakgrund är det ju bara sunt och friskt att du agerar precis som du gör.

Anonym

Tänk så olika det kan vara. Jag är uppväxt med att söta saket som marmelad, oboy och fruktyoghurt hör hemma på helger. Inte heller levde jag på skogaholmslimpa;) Fredagsmys var inget vi ägnade oss åt och det var lördagsgodis. Det ena är inte mer rätt eller fel egentligen bara olika erfarenheter men jag stöter faktiskt på problem i äs-vården där dom i sina försök att lära en äta allt vill ha mig till att trycka i mig söt yoghurt med typ kalaspuffar i till frukost och jag som avskyr sött på morgonen och hellre vill ha gröt och möjligen frukt eller natutell yoghurt med frukt och nötter blir sedd som sjuk bara för att mina vanor och preferenser inte stämmer med deras synsätt. Sen äter jag gladeligen glass, godis och bakverk men inte till frukost.... Och det här med att det skulle ätas nyttigare nu...vi är ofta ute och går med hunden på vägen mellan ica och skolan och tro mig när jag säger att dom skolbarn vi möter äter INTE fullkornsbröd, chiapuddingar och hälsosmothies;) Det är samma godis, bullar, baguetter och glassar som när vi var yngre.

Svar: Det är svårt det där med äs-vården. Dom tror ju att allt man säger är sjukt men vissa beteenden har man ju med sig hemifrån och är inte sjuka alls. Man får se det som så att man får äta det som äs-vården vill så länge man är i behandling men sen kan man äta vad man vill. Jag tänker mer på barn än ungdomar. Och även unga vuxna. Många är besatta av att äta vad de tror är sunt. Men många unga lever på coola och chips också 😉
Ida

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress