3 december 2016

Nu jävlar!

Allmänt

Orkar inte med alla dessa jävla ätstörningstankar!! Blir galen!! Druckit näringsdryck, ätit yoghurt med granola samt massa choklad i form av punchpraliner. Känner mig mätt som fan och det skapar ångest. Varför ska det va så hemskt att vara mätt egentligen? Ogillar verkligen den känslan. Vill inte ha det så.
Vägde mig i morses vilket också skapade ångest. Hade gått upp som jag "borde" enligt vården men har då inte tagit tre näringsdrycker om dagen som dom rekommenderat. DET känns skitjobbigt!! Att jag ökar i vikt trots att dom säger att det är sååå svårt att öka i vikt. BULLSHIT känner jag! Jag ökar lätt i vikt verkar det som. Det skrämmer mig som fan! Ska jag ta tre näringsdrycker om dagen utöver all mat kommer jag öka fort i vikt. Vet de som väger betydligt mindre än jag men som inte har tre näringsdrycker. Ska inte jämföra mig, vet. Så svårt att tro på vad korallen säger när jag får svart på vitt att jag ökar i vikt utan tre näringsdrycker. Ska försöka släppa vikttankar nu. Kram på er!
Anonym

Aldrig behövt näringsdryck för att gå upp, gick upp snabbt i vikt på ett "normalt" kostschema. Vården är tyvärr ibland för snabb med att bara gå på rutiner och inte se till individnivå

Svar: Ja jag håller med. Har gått upp utan näringsdrycker förut men nu ska jag tydligen ha dom... Kluvet.
Ida

Anonym

Din kropp kanske fortfarande är inställd på svält med låg förbränning? Du hade svältsymtom kvar skrev du en dag.

Svar: Ja förbränningen är inte på topp men inte i bott heller
Ida

CykelStyre

Bra att du kämpar. Följ din egen känsla, det är du som ska genomföra det och du kan ta dina egna beslut.
Kram

Svar: Tack Pär! Svårt att stå på sig inom ätstörningsvården bara då dom anser sig ha rätt. Kram
Ida

Hanna

Som anonym överst, har ALDRIG behövt en enda näringsdryck för att gå upp i vikt, har inte ens behövt full normalkost och då pratar vi inte om att gå upp precis i början när man lägger på sig vätska utan sett över längre perspektiv. Så jag förstår det där med att det är svårt att lita på det vården säger. Dom är dessvärre så äckligt jävla dåliga på att förstå att vi är individer. Så fort man säger att man går upp i vikt lätt så säger dom att det är ätstörningen som talar och att alla känner så. Med andra ord dom tar inte den egna kunskapen om ens kropp ett enda dugg på allvar och då tappar man tyvärr förtroendet väldigt lätt. Alla är olika och fungerar olika. Ätsörningsvården har bara en mall, passar man inte i den är det fel på en, inte på vården för det är nog det stället inom sjukvården som är minst flexibla tror jag.

Svar: Ja det är så dåligt att dom inte kan se till individen! Alla fungerar olika och behöver olika upplägg. Dom tror inte på en och säger sig veta det bästa för en. Men vissa saker fungerar inte för alla.
Ida

Sara

Sen kan inte alla följa ett "kostschema" med massa mellanmål osv. Vi har olika ämnesomsättningar, bara att titta på folk i sin omgivning. Mina kollegor äter frukost, lunch och middag samt ev ngn frukt däremellan. De är viktstabila. Vet själv ett antal patienter som blev överviktiga på capios kostschema när jag var inlagd där.

Svar: Oj blev dom överviktiga? Det kan ändå inte va meningen?
Ida

LIL BABUSTYLE - Chronic pain warrior

Fina du! Duktig du är som kämpar på!

Svar: Tack snälla 😍
Ida

Anonym

Kan det inte vara så att ju närmre normalvikt man är desto lättare går man upp?
När jag var som lägst krävde kroppen 4-5000 kcal för lite viktuppgång.
Nu kan jag verkligen inte äta så.

Svar: Jag vet inte hur det ligger till faktiskt. Men när man är svulten och mager så krävs det massa energi bara för att läka de inre organen. Det behövs ju inte sen när man nästan är normalviktig och då kanske man lättare går upp i vikt.
Ida

Anonym

En fundering kring Saras kommentar, görs inga korringeringar i matschemat om man märker att någon blir överviktig av behandlingen? Då blir ju inte patienten hjälpt utan byter bara diagnos?

Svar: Borde ju vara så kan jag tycka...
Ida

Hanna

Som jag upplever det anonym i nr 8 så är det nej. Dom är helt och fast övertygade om att alla fungerar lika. Går man upp (eller ner) på ett "felaktigt" sätt så är deras bedömning att man förmodligen fuskar. Äter mer eller mindre. Det kan inte vara fel på deras heliga modell. Anledning nummer ett till att jag och ätstörningsvården inte fungerar. Jag har asperger och ska vara oflexibel men jag har sällan stött på något så fyrkantigt och stenhårt som äs-vården.

Svar: Kan vara benägen att hålla med dig där.
Ida

Asta

Som kommentar till svaren ovan: Min behandling har alltid varit fokuserad på mig och hur MIN kropp går upp i vikt.
Vården jag har fått har varit utmärkt. Ingen generalisering alls.

Svar: Va skönt för dig att du fått bra hjälp 😍
Ida

Sara

Tyvärr gör de inga korrigeringar, idag är de patienterna fast mer än någonsin i anorexin....

Svar: Hur menar du?
Ida

ellen

Känner igen i mig angående mättnaden, varför ska det vara så svårt att acceptera och våga vara mätt? Tycker dock att du kämpar på så otroligt bra ida och är grymt modig, imponerad till tusen av dig! <3 känner också den där rädslan av att öka snabbt för har varit/är så för mig också...samtidigt får vi kanske försöka tänka att det tar ett tag innan kroppen stabiliserar sig och vågar lita på att den får näring, särskilt för oss som varit sjuka så pass länge, även om det kan vara lättare sagt än gjort att våga tänka så och ge kroppen den tid som den behöver. Dessutom handlar det ju om så mycket mer än kroppen och vikten så varför är det just dessa saker som man så lätt hakar upp sig på? Förlåt för en rörig kommentar...tänker på dig vännen och hoppas du har en lugn och skön kväll! <3

Svar: Vet inte varför mättnad ska kopplas till ångest o misslyckande? Själva grejen med att äta är ju att bli mätt. Så knäppt! Ja det handlar om såååå mycket mer än kropp o mat!
Stor kram o kämpa på 😍
Ida

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress